Blogpost 2: Tips & tricks uit de hoge hoed

Tips & tricks uit de hoge hoed

Blogpost #2
Datum: 10 feb 2023

Voor het publiek

Als presentator weet ik wat een publiek nodig heeft om de sfeer tot een 'next level' te brengen. Ik sta al meer dan de helft van mijn leven op het podium in verschillende hoedanigheden (met hoge hoed of met gitaar).

Ik weet als geen ander hoe ik jouw publiek klaarstoom om de volgende act in vol enthousiasme te ontvangen. 

But there's more to it...

Niet alléén voor het publiek

Tijdens Big Rivers Festival (onder: Philipp Schulze). 
Aan het presenteren op Barre Tocht 2023!  Op dit evenement was het vooral belangrijk een hele zooi feestende Dordtenaren op te hypen en uit hun dak te laten gaan! 

Houding

Dit zijn allemaal zaken waar ik me goed op voorbereid. 

Crowd Control

Ik weet als presentator goed wanneer ik energie moet geven en wanneer ik het kort kan houden, wie ik wanneer moet bedanken en wat ik moet zeggen of doen om de handjes in de lucht te laten gaan. De juiste woorden en vibe die vanaf het podium komen vormen in principe het eerste stadium van crowd control


Presentator tijdens Grote Prijs van Dordt in Bibelot. 

Publiek-problematiek

Een evenement in de Popcentrale.Foto: Danny van der Weck.  

Zet je gedachten even opzij!

Soms gaat niets te ver! Ik ben altijd bereid om in naam van de show mijn eigen waardigheid op te offeren opzij te zetten. Je bent een entertainer en niet enkel een informatie-overdrager. Soms moet het publiek even opwarmen. Vaak helpt het dan om als presentator als eerste even het ijs te breken. Niets is voor mij te gek. Als je een toffe opdracht hebt vanuit de organisatie, dan vind ik dat altijd leuk om te horen! 

Gekke dingen die ik weleens heb gedaan tijdens het presenteren, maar die goed werkten: 

Een stukje Iron Maiden zingen. 

Dit was tijdens een open podium met allerlei disciplines en genres. De jonge metalband die bijna zou beginnen viel wat uit de toon na de vorige acts. Ik merkte dat het publiek huiverig was na de soepele jazzy singer-songwriter performances en de dansvoorstellingen ervoor. 

Dus nam ik de taak op me om de overgang wat te verzachten. Eerst vroeg ik wie er weleens naar een metalconcert was geweest, vervolgens riep iemand 'Iron Maiden'! Toen zong ik een stukje van Run to the Hills en daarna oefende ik met het hele publiek hun metalkreten. 

Het resultaat? Niet alleen bleef iedereen staan, ze kwamen zelfs naar voren en deden heel goed mee, ook al was het duidelijk niet voor iedereen het favoriete genre. 

Vanaf het podium een gesprek aanknopen met de barman. 

De crew even in het zonnetje zetten helpt altijd om de waardering voor de crew bij het publiek wat op te krikken. Soms klagen mensen weleens als er bijvoorbeeld een lange rij staat bij de bar of zie je bijvoorbeeld verveling als een change/over uitloopt of als er iets technisch niet goed gaat. De crew met wat humor en positiviteit erbij betrekken zorgt vaak voor begrip en stimuleert de algemene cohesie in de zaal. 

Een sitdown dirigeren samen met de bandleden.

De eindtijd naderde, maar het publiek wilde meer. Het was belangrijk dit nog even goed af te sluiten. Nog één sitdown, even keihard dansen en dan klaar! Dat was het idee van drummer ZEP toen ik de show van Newark afkondigde. 

Decibellen gemeten van het publiek. 

Tijdens de Grote Prijs van Dordt wordt sinds jaar en dag de publieksprijs bepaald door middel van een dB-meting. De act die het hardste applaus krijgt mag door naar de halve finale of wint een prijs! 

Aan de presentator is het de taak om het publiek klaar te maken om vol in de dB-meter te schreeuwen en applaudiseren. De dB-meter wordt vaak bediend door de licht-technicus en dat geeft een leuk tafereel! 

Gebeden om een toegift

Tijdens een evenement in een oude kerk met het hele publiek letterlijk gebeden voor een toegift (ik wist al lang dat ze een toegift gingen doen). Het publiek deed heel leuk mee en de sfeer zat er goed in! 

Een skippibal-competitie gehouden

Om de verplaatsing tussen twee locaties tijdens Barre Tocht 2023 leuk te houden, organiseerden we een skippibalcompetitie die ik moest hosten en waarvan ik de prijs mocht uitreiken: 1 gratis drankje voor de winnaar! 

Op zoek naar een zorgeloze en gezellige sfeer tijdens je evenement?